AYASULUK TEPESİ



ayasuluk tepesi


Hristiyan efsanesi havarilerden Aziz John'un bu tepede yaşadığını ve İsa'dan 50 yıl sonra da burada öldüğünü söylüyor. Mezarının bulunduğu yere IV. yy'da bir kilise yapıldı. Kalıntılarını gördüğümüz bazilika ise lustianos zamanında yapıldı. St. John'un mezarı ortadaki kubbeli bölümün altındadır. Tepeyi çeviren surlar Erken Hristiyanlık Dönemi'nde stadionun taşları ile yapıldı. Tepenin altındaki İsa Bey Camisi (1375 ) Selçuklu taş işçiliğinin güzel bir örneğidir. Selçuklu döneminden kalan türbeyi de kent içinde göreceksiniz. Kent içinde kalan su kemerleri ise Bizans'tan kalmadır.

ARTEMISION

Kuşadası yolunda Artemision levhasından dönerek dünyanın yedi harikasından biri sayılan Ephesos Artemis Tapınağı'nın bulunduğu yere ulaşılır. İonlar geldiklerinde yerli halkın Ana Tanrıça Kybele'ye tapındıkları bu kutsal alanda ilk sunağı MÖ. 700 yılında yaptılar. Sonra
Meryem Ana Hristiyanların hor merkezi olması yanında, Müslümonlerca da kvfsa/ sayılıyor.
kent büyüyüp zenginleşince çok büyük bir tapınak yapmaya giriştiler. Bu muhteşem tapınaktan günümüze sadece tek bir sütun kalabildi. Tapınak 55 x 115 m. boyutlarında,127 sütunlu İon tarzında yapıldı. Burada “yapıldı” diye bir kelimede özetlediğimiz tapınağın yapılması ise bu kadar kısa sürmedi. Tam 120 yılda bitirildi. (MÖ. 150) Görkemli tapınağın ömrü 200 yıl sonra bir deli tarafından yakılarak sona erdirildi. Bu en eski kent alüvyonların altındadır, toprağın üzerinde kalan tek şey de Artemision'un sütunudur.
Büyük İskender Ephesos'a geldiğinde tapınağı yeniden yapmak istedi, ama kentin onuruna düşkün halkı bu lütfu kabul etmedi ve kendileri yapıma başladı. Eski plana uygun olarak yapılan yeni tapınak 13 basamaklı bir podyum üzerinde 2.68 m. yüksekliğindeydi. Hellenistik Dönem'de yapılan bu tapınak da dünyanın yedi harikası arasında yerini aldı. MS. 263'te Gotlar tarafından yıkıldı. Burada altın ve fildişi eserler bulunmuş ve sunak ortaya çıkarılmıştır.

YEDİ UYUYANLAR

Meryem Ana'ya giderken Panayır Dağı eteğinde, Hristiyan olan yedi gencin baskılar karşısında saklandıkları ve 200 sene uyuduktan sonra uyandıkları mağara görülebilir. Gençler normal ölümle dünyadan ayrıldıklarında da buraya gömülmüşler.
Yedi Uyuyanlar Anadolu'da yaygın bir efsanedir. Hem Müslüman hem de Hristiyan kültürlerinde yaşar. Gezi'de diğer bölgelerde de yedi Uyuyanlar'a rastlayacaksınız, sebebi budur.

MERYEM ANA EVİ

Küçük bir Bizans Kilisesi'nin bulunduğu bu yerde İsa Peygamber'in annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar yanında Müslümanlarca da kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır. Kilise'nin Meryem Ana adını alması 431 yılında Efes'te toplanan Ecümenik Meclis'in “Meryem'in İsa'yı Tanrı'nın oğlu olarak doğurduğuna” karar vermesi ile de bağlı olabilir.
Aladağ üzerindeki bu küçük kilise (şapel) Hristiyan dünyasınca kutsal sayılan başlıca ziyaret yerlerinden biridir. Burayı ziyaret eden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

PATONG'DA BAAN CENNETİ

Baan Paradise sadece Villa Getaways tarafından yönetilmektedir Patong'daki özel Villa Baan Paradise'da sunulan tropikal sesler ve ...

Çok Okunanlar