Kenti Bergama krallarından . Eymenes'in kurdurduğu ve adının da Bergama'nın kurucusu Telephos'un karısı Hiera'dan geldiği sanılmaktadır. M.Ö. 133'de Il. Attalos'un vasiyetnamesine göre Bergama Krallığı ile birlikte Hierapolis de Romalılara miras olarak bırakılmıştır. M.S. 17'de büyük bir deprem geçirmiş ve büyük ölçüde tahrip olmuştu. Yeniden kurulan kent M.S. 2 ve 3. yy'larda gelişti. Hristiyanlık daha önce Musevi olan kent halkı arasında hızla yayıldı. Bu arada İsa'nın havarilerinden St. Apostle Philip de burada öldürüldü. Bizans Çağında Hierapolis piskoposluk merkezi haline geldi ve St. Philip adına büyük bir kilise yapıldı.
Bugün kalıntılarını gördüğümüz kent bir çok deprem geçiren bölgede Romalılarca kurulan sonuncu kenttir. Antik kent travertenlerin hemen yanındaki Pamukkale Müzesi'nden başlanarak gezilebilir. Müze içindeki eserlerin değeri yanında . yapının özelliği ile de dikkat çekicidir. Burası antik kentin büyük hamam yapısının küçük odasıdır.
Kent 300 x 3.000 m. boyutlarındaki bir terasın üzerine kurulmuştu. Doğu-batı yönünde her iki yanında dükkanların bulunduğu 13,5 m. genişliğinde bir ana cadde uzanıyordu. O dönemde kentin nüfusunun 100 bine kadar ulaştığı biliniyor. Platoda ilk karşılaşacağınız oldukça iyi korunmuş yapı kentin hamamlarıdır. Hamamın arka tarafında (doğu) palaestra yer alıyor. Yapının güney ve kuzeyde yan kanatlarında iki büyük oda bulunuyor. Bunlar imparatora ve törenlere ayrılmışlardı. Avlunun batı kenarı boyunca uzanan geniş salonda spor aktivitelerinin yapıldığı düşünülüyor. Buradan hamamın soğuk ve sıcak odalarına geçiliyor.
Hristiyan Bazilikası Hamam yapısının arka tarafındadır, M.S. 6. yy'da yapılmıştır.
Yeni yapı yüzme havuzu ve gazinonun arkasında anıtsal çeşme, onun arkasında da Apollon Tapınağı görülmektedir. Buradan biraz yürüyerek tiyatroya varılıyor. İyi korunmuş ve iyi restore edilmiş tiyatronun kabartmaları müzede görülebiliyor. Biraz ayrık yerde gördüğünüz kalıntı St. Philip'e adanmış kiliseye aittir. Sütunlu caddenin sonunda Domitian Takı yer alıyor. Onun ilerisinde hamam yapılarının kalıntıları bulunuyor. Kentin en önemli bölümü çok iyi korunmuş durumdaki nekropolüdür. (Mezarlık). Tümülüs, lahit ve ev tipi mezarlar yolun iki tarafında 2 km boyunca uzanmaktadır. Geç Hellenistik Dönem'den Erken Hristiyanlık Dönemine bir sürede oluşmuştur.
KARAHAYIT
Pamukkale'nin 5 km uzağındaki Karahayıt köyünün şifalı suları, hamamları Pamukkale ile aynı özellikleri göstermektedir. Travertenler ve antik kent çevresinde fazla yapılaşmanın önlenmesi için turistik tesis yapımına bu bölge açılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder